Aarhus vågner

onsdag den 6. april 2016

#aarhushistorier 2015 - Europæisk Kulturhovedstad 2017

by Valle V



Aros, Århus - smilets by, Aarhus - take a moment with Aarhus er byen blevet kaldt gennem tiderne. Byen ved åen under Djursland, ud mod Kattegat midt i Jylland. Jydernes hovedstad. Alting er ikke hvad det har været, for byen er blevet en verdensby. Det gamle danske bogstav ”Å” er smidt i den internationale skraldespand for bogstaver, og Aarhus er blevet Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Aarhus er Danmarks tredje ældste by efter Ribe og Hedeby. Datidens handelscentrum lå på nordsiden af åen sidst i 700 tallet. Aros var en velvalgt handelsplads ved åmundingen til Aarhusbugten & Kattegat. Det var let at komme til Aros ad søvejen, for at få omsat sine varer til markedsøkonomi. Via åsystemet kunne man med de slanke vikingeskibe, komme mange kilometer ind i baglandet for at handle. Aros var ofte udsat for angreb fra søsiden af hærgende vikingebander på røvertogt.


 

Der var ingen vikingepoliti dengang, så byen blev befæstet med en forsvarsvold omkring år 934, sandsynligvis på foranledning af Gorm den Gamle, der var træt af at hans fødevarer hele tiden blev stjålet af de voldelige vikingebander. Forsvarsvolden omkring byen blev udbygget og forstærket af sønnen Harald Blåtand efter år 958, men selv efter forstærkningen af forsvaret, var Aros udsat for angreb. 

Vikingerne i byen ernærede sig hovedsagligt ved handel og håndværk. Så der var virkelig noget af værdi at stjæle. De mange udgravninger i Aarhus midtby, har givet et detaljeret indblik i dagligdagen i byen, for mere end 1000 år siden. 



Aarhus skal du besøge når det drejer sig om kultur og gastronomi. Byen ligger som en kulturoase mellem de to skove, Risskov og Marselisborg Skov. En tur langs
”The Waterfront” gør dig arkitektur glad. Så glad at du bliver klar til fiske fisk fra Aarhusbugten, lokale delikatesser, grønsager fra oplandet og Samsø, samt fantastiske råvarer fra Aarhus baghave, Djursland. 


Aarhus bliver kaldt ”Caféernes By”. Dette betyder dog langtfra, at det er den eneste form for spisesteder. Du skal oplev det gastronomiske høje niveau og byens innovative gourmetkokke. Aarhus har tre restauranter med Michelin-stjerner, så vikingebyen ved havet er i gastronomisk verdensklasse.


 
Michelin stjerner på den aarhusianske aftenhimmel.
På restaurant Frederikshøj knokler superkokken ”Wassim Hallal” døgnet rundt, med at serverer livsglæde og stor kvalitet på lune tallerkner. Der er også Michelin stjerner til det danske landkøkken på restaurant Gastromé. Der er altid god grund til at blive i Aarhus på de fantastiske hoteller i byen, hvor den ene Gastro oplevelse efter den anden åbnes op, også på hotellerne. Du skal også besøge restaurant ”Substans” har en stjerne i ”Guide Michelin Nordic Cities 2016”. Restauranten er substansen af det nydanske/franske gourmetkøkken.




Hyggelige restauranter, spisesteder og streetfood ligger spredt rundt i byen, her er noget for enhver smag. Kultur- og forretningsliv sætter alle dine Aarhusoplevelser i glas og ramme. Seværdigheder som Den Gamle By, Moesgaard Museum og ARoS kunstmuseum trækker hvert år mange turister til byen, og det er selvfølgelig noget du ikke skal snyde dig selv for.




Den danske kongefamilie er tit i nærkontakt med Marselisborg slot, der ligger smukt på en bakke ved Marselisborg skoven. Foran slottet ligger Mindeparken, en folkepark til hygge og leg. Parken indeholder også et monument til ære for de faldne danske soldater, fra ”The Great War”. Sønderjyder der blev tvangsudskrevet som kanonføde, for den tyske Kejser på Vestfronten. Slottet Marselisborg er en privat gave til fra Aarhus by, til den danske royale familie. 


Hvert år når julen nærmer sig kommer danernes dronning med alle hendes børn og børnebørn til byen. Så er det rigtig jul i Aarhus. Vikingerne og andet godtfolk strømmer til kirkerne, og der dufter af brunkager, gran, flæskesteg men sandelig også varm leverpostej og stegte sild. 


Lukker du øjnene kan man fornemme den berømte eventyrforfatter H.C. Andersen sidde ved stearinlyset og skrive juleeventyr, i Den Gamle By. Ikke fordi vi skal smykke os med lånte fjer i Aarhus. H.C. Andersen huserede slet ikke i Aarhus og omegn, men idyllen og troen fejler ikke noget.



Små hyggelige spisesteder ligger spredt over hele byen, og sammen med et bredt kultur - og forretningsliv sætter det alle dine oplevelser i relief. Skulle den lille appetit dukke op under et city-crawl, er det nemt at finde alt lige fra italiensk, fransk, græsk, spansk til amerikansk, thai, indonesisk og argentinsk CityGastro. Aarhus bymidte og Latinerkvarter er charmerende og fyldt med hyggelige caféer og madsteder.




Er du til shopping? - så er det kun din tegnebog og din evne til at slæbe indkøb til huse, der sætter begrænsninger. Som i vikingetiden er Aarhus stadig en handelsby, en handelsportal til vores nordiske broderlande. Aarhus har Skandinaviens største containerhavn. De kæmpe store Mærsk skibe anløber tit Aarhus, med stålkasser fyldt med handelsvarer fra den store verden.




Gode kræfter har genåbnet Aarhus Å, der løber igennem bymidten. Aarhus Å har været overdækket i mange år, og nu er vandløbet et nyt arkitektonisk tilløbsstykke. Her kan du helt sikkert få dig nogle hyggelige timer. Havnefronten langs havnen og åmundingen er ved at blive færdigbygget, der er fart på byggeprojekterne i byen, så du kan blive imponeret når du kommer i 2016 eller 2017. 


Ny dansk musik og internationale musiknavne, finder i byens musikprogram, som er stort i Aarhus. Århus er en universitetsby og det sætter sit præg på byen, især i weekenderne. Nattelivet, maden, musikken, kulturen og alt det andet i Århus, skal du bare opleve. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar